Η φωτογραφία μου
Master of Science in Economics, Athens University of Economics and Business.

Οι εφιάλτες ενός νέου πρωθυπουργού

Ποιος θα ήθελε να είναι σήμερα στη θέση του Αλέξη Τσίπρα; Όποιος απαντήσει καταφατικά μάλλον δεν ξέρει τι τον περιμένει! Εγώ, σας βεβαιώ, δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ από εφιάλτες και, αν δεν υπέβαλα την παραίτησή μου το πρωί, θα αναζητούσα επειγόντως τρόπους ώστε να αποφύγω τη μετωπική σύγκρουση με τον “τοίχο” προς τον οποίο οδεύει η χώρα και θα επιταχύνει, με εμένα στο πηδάλιο, αν πατήσω “γκάζι” εφαρμόζοντας τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις. Οι εφιάλτες, συνοπτικά:

– Σήμερα, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές δανειακών κεφαλαίων και σε μεγάλη απόσταση από μία επαναφορά. Τα επιτόκια δανεισμού (για 10ετή δανεισμό) έχουν εκτοξευτεί στο 9%, όταν στις άλλες (πρώην) μνημονιακές χώρες έχουν αποκλιμακωθεί σε προμνημονιακά επίπεδα (η Πορτογαλία δανείζεται με 2,7% και η Ιρλανδία με 1%). Άσχετο: Είναι κινδυνολογία να επισημαίνεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απομονωθεί με αυτά τα δεδομένα;

– Στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, λήγει η δίμηνη παράταση του Μνημονίου που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μέχρι τότε δεν υπάρχει νέα παράταση (του Μνημονίου που «θα καταργηθεί με ένα νόμο και ένα άρθρο») ή νέα συμφωνία (με την τρόικα που «θα κεράσουμε καφέ αλλά ούτε κουβέντα μαζί της»), η Ελλάδα θα βρεθεί… στο κενό! Χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη ούτε από τους επίσημους πιστωτές της. Πρώτα θα χάσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που περιμένει να εισπράξει από δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Ευρωζώνη (ισοδύναμα, την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη!). Και ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία θα είναι αδύνατον να καλυφτεί, με συνέπεια την άτακτη χρεοκοπία…

– Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του προγράμματος, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει και το ποσό των 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι της ελληνικής κυβέρνησης! Γιατί, έστω κι αν προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος μας, αντλήθηκαν με δανεισμό του Ταμείου αυτού για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, για να βάλει κάποιος χέρι στα χρήματα αυτά, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές (που ο κυβερνητικός εταίρος αποκαλεί αβάσιμα «τοκογλύφους») και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

– Η δυνατότητα βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων, στην οποία προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει εξαντληθεί προ πολλού. Με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εκδώσει έντοκα γραμμάτια ύψους έως 15 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί. Γι’ αυτό, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι δεν μπορούν να μετέχουν σε μια νέα έκδοση εντόκων γραμματίων. Από τις εκδόσεις αυτές απέχουν εδώ και καιρό οι ξένοι επενδυτές. Όσο για το εφιαλτικό για τους καταθέτες σενάριο μίας υποχρεωτικής μετατροπής των καταθέσεων σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, απαγορεύεται από το υπάρχον συνταγματικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο οποίο έχουμε την τύχη ακόμα να εντασσόμαστε…

– Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα ανοικτό κατά 68 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το κενό μεταξύ καταθέσεων και δανείων, το οποίο καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν η Φρανκφούρτη αποφασίσει να σταματήσει να παρέχει αυτήν τη ρευστότητα, οι τράπεζες θα κλείσουν επ’ αόριστον… Και, χωρίς καμία άλλη πηγή χρηματοδότησης, αν συμβούν και τα προηγούμενα, η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να κόψει δικό της νόμισμα. Αυτός είναι ο λόγος που το ενδεχόμενο ενός Grexit έχει επανέλθει και προσδιορίζεται στο 25% από αναλυτές. 

– Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ο Ιανουάριος θα κλείσει με μείωση καταθέσεων πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας και του κινδύνου Grexit. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφύγει ήδη στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας, καθιστώντας τον δανεισμό τους από το ευρωσύστημα ακριβότερο (από ουσιαστικά μηδενικό, 0,05%, σε 1,55%), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε μεν την παροχή ρευστότητας από αυτόν τον έκτακτο μηχανισμό, αλλά μόνο στο 70% του ποσού που αιτήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.

– Το δημοσιονομικό κενό για το 2015, δηλαδή η απόσταση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο, υπολογιζόταν από την τρόικα, πριν από τις εκλογές, σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται ότι το κενό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά. Η “αφετηρία” είναι ήδη χειρότερη! Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014, που δόθηκαν πριν λίγες ώρες στη δημοσιότητα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε 3 δισεκατομμύρια κάτω από τον στόχο (1,87 δισ. αντί 4,94 δισ. ευρώ).

– Η προεκλογική “σημαία”, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αγνόησε τελείως τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή όσους έχουν αυτό το χρέος στα χέρια τους, που αποκλείουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν το “κούρεμα”, συζητώντας μόνο τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής – και αυτά υπό όρους. Τώρα θα ζητήσουμε να διαπραγματευτούμε μαζί τους για κάτι που δεν συζητούν καν…

– Το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κοστολογείται από τους συντάκτες του με 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ισοδύναμα, με 4 ΕΝΦΙΑ! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τον φόρο αυτό και να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, η φορολογητέα ύλη θα περιοριστεί σημαντικά (από 630 δισεκατομμύρια ευρώ σε 190 δισεκατομμύρια, αν το όριο είναι τα 300.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη), με αποτέλεσμα να είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι και τα έσοδα θα υπολείπονται σημαντικά… Εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, υπάρχει και η δέσμευση για επαναπρόσληψη 9.500 απολυμένων, με πρώτους τους εργαζομένους στην ΕΡΤ! Οι ενδιαφερόμενοι θα την ξεχάσουν τόσο εύκολα;

– Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης μπορεί να φτάσει στο 50% για εισοδήματα πάνω από τις 80.000 ευρώ. Ποιος θα δημιουργήσει νέα εισοδήματα, δηλαδή νέο πλούτο, με τέτοια δημευτική φορολογία, αν του επιβληθεί, παραμένει άγνωστο… 

Επανερχόμενος στο αρχικό μου ερώτημα, αν ήμουν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, θα κατέληγα ότι μόνο ένα τζόκερ σε διεθνή διαγωνισμό τυχερών παιχνιδιών για κράτη θα μπορούσε να με σώσει… “Λεφτόδεντρο” ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί! 

Η κατάληξη είναι γνωστή. Το θέμα τώρα είναι αν η επιστροφή στην πραγματικότητα, η επωφελής κατάρρευση των μύθων θα γίνει χωρίς μια κολοσσιαία καταστροφή, αναίμακτα και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για την καθημαγμένη Ελλάδα και τους πολίτες της, που εθίστηκαν στους μύθους…


Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Reporter.gr στις 28 Ιανουαρίου 2015:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου