Η φωτογραφία μου
Master of Science in Economics, Athens University of Economics and Business.

Γράμμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αξιότιμε κύριε Παυλόπουλε

Όλοι σας σεβόμαστε. Και οφείλουμε να σας σεβόμαστε. Γιατί από την άνοιξη του 2015 είστε ο πρώτος πολίτης της χώρας. Ο εγγυητής του πολιτεύματος. Ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίον μπορούμε να προστρέξουμε για να διαφυλάξει ακέραιο το ύψιστο αγαθό της δημοκρατίας.

Γνωρίζουμε ότι φέρετε αυξημένες ευθύνες σε σχέση με τους προκατόχους σας. Ότι ο ρόλος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στο μεσοδιάστημα μια πρωτοφανής οικονομική κρίση σάρωσε την Ελλάδα. Αντιλαμβανόμαστε ότι εκ των πραγμάτων γίνεται δυσκολότερο ο λόγος σας να είναι –όπως το Σύνταγμα επιτάσσει– υπερκομματικός. Πριν έρθουμε όμως στο προκείμενο, επιτρέψτε μας να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν…

Από το 1996, όταν αναλάβατε εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, εν συνεχεία, κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, θαυμάσαμε τη ρητορική σας δεινότητα. Η εκτίμησή μας για το πρόσωπό σας αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, όταν μάθαμε την ακαδημαϊκή σας κατάρτιση ως Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και τη θητεία σας ως Διευθυντή του Νομικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή την περίοδο που εκείνος βρισκόταν στη θέση που βρίσκεστε εσείς σήμερα. Με δεδομένη την πανθομολογούμενη προσφορά του ιδρυτή του κόμματός σας στον Τόπο (ένταξη στην ΕΟΚ, εδραίωση της αβασίλευτης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας) και την ικανότητά του να επιλέγει τους αρίστους για συνεργάτες του.

Ως φυσικό επακόλουθο, οι πολίτες της πρώτης εκλογικής περιφέρειας των Αθηνών σάς τιμήσαμε με σχεδόν 60 χιλιάδες σταυρούς προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές του 2000, δίνοντάς σας τη βουλευτική έδρα τότε, όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν και συμμετείχατε ως υποψήφιος.

Αφορμή για το γράμμα μας αποτέλεσε πρόσφατη ομιλία σας στην οποία κάνατε –εκ νέου– εκτεταμένη αναφορά στα αρνητικά του νεοφιλελευθερισμού. Πριν από λίγους μήνες, είχατε χρησιμοποιήσει ακόμα και τον μύθο του Μινώταυρου, για να στηλιτεύσετε τη… «νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη».

Κύριε Πρόεδρε, με όλο το σέβας, έχουμε την υποχρέωση να σας επισημάνουμε ότι η χώρα μας δεν χρεοκόπησε το 2010 λόγω του επάρατου νεοφιλελευθερισμού. Τουναντίον, όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας συνηγορούν ότι χρεοκόπησε λόγω του κρατισμού. Και, λόγω αυτού, αδυνατεί να εξέλθει στις αγορές δανειακών κεφαλαίων και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ενδεικτικά, επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε ότι:

– Την περίοδο που διατελέσατε Υπουργός Εσωτερικών (2004-2009), οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν κατά περίπου 100 χιλιάδες, με αποτέλεσμα το πλήθος τους να ξεπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος το 1 εκατομμύριο.

–  Οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν από λιγότερα από 75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003, σε περισσότερα από 115 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009.

–  Παρά τα διαδοχικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόσαμε έκτοτε, πέρυσι καταγράψαμε το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό δημοσίων δαπανών ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

–  Παρά την αναδιάρθρωση που έλαβε χώρα το 2012, το δημόσιο χρέος μας παραμένει διπλάσιο από ό,τι εκείνο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε όρους ΑΕΠ. Χονδρικώς, 180% του ΑΕΠ έναντι 90% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο στην Ευρώπη. Ακόμα και η δεύτερη σε μέγεθος δημοσίου χρέους Ιταλία έχει σχεδόν μισό ΑΕΠ μικρότερο από εμάς.

–  Είμαστε η μοναδική χώρα από όσες αποκλείστηκαν από τις αγορές και υπέγραψαν Μνημόνια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος) η οποία εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη, καθώς οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του κινείται σε επίπεδα άνω του 8%, ενώ η αντίστοιχη του κυπριακού και πορτογαλικού κάτω από 4%, και του ιρλανδικού κάτω από 0,5%.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ελευθερία, την οποία στηλιτεύετε:

–  Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Heritage Foundation» μάς κατατάσσει στην 138η θέση ανάμεσα σε 178 χώρες. Χαμηλότερα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά ακόμα και από τη Ρουάντα, την Γκάνα, την Ουγκάντα, τη Ζάμπια, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

–  Η καναδέζικη δεξαμενή σκέψης «Fraser Institute» μάς κατατάσσει στην 86η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες. Χαμηλότερα από τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, αλλά ακόμα και από τη Ρουάντα, το Καζακστάν, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού πλησιάζουμε το 1 εκατομμύριο. Θέλουμε διακαώς αμειβόμενη εργασία, για να μην υποχρεωθούμε να μεταναστεύσουμε προς πιο ελεύθερες οικονομικά χώρες για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην.

Έχουμε αντιληφθεί ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί πλέον να μας την προσφέρει με άμεση πρόσληψη στο Δημόσιο ή με μία σύμβαση αορίστου χρόνου που θα μονιμοποιηθεί, κατά τα πρότυπα του παρελθόντος. Γιατί η χώρα μας χρεοκόπησε από αυτές τις πρακτικές και δεν τη δανείζει κανείς για να τις συνεχίσει.

Βλέπουμε αυτό που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Πως μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας. Εάν, φυσικά, οι εξοντωτικοί φόροι και οι παράλογες εισφορές εκλογικευτούν και δοθεί η δυνατότητα αυτή στους εργοδότες.

Ευελπιστούμε ότι, ως πρώτος πολίτης μιας χώρας στην οποία οι συμπολίτες σας υποφέρουν από τον εφιάλτη της ανεργίας, θα εκπέμψετε στους λόγους σας αυτό το μήνυμα, που σίγουρα τους αφορά πολύ περισσότερο.

Σας ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον σας.

Μετά τιμής,
Στέλιος Κοντέας


Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Reporter.gr στις 21 Σεπτεμβρίου 2016:


Υποσημειώσεις:

1. Στις 13 Μαρτίου 2015, ο Προκόπης Παυλόπουλος ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής.

2. Την περίοδο 2000-2004 διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

3. Στη δεύτερη θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας (1990-1995), διετέλεσε διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

4.  Στις 9 Απριλίου 2000 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με 59.810 σταυρούς.

5. Η επίμαχη ομιλία του ΠτΔ είχε τίτλο: «Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι εχθροί της». Εκφωνήθηκε στην έναρξη των εργασιών του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum», στις 14 Σεπτεμβρίου 2016.

6. Η αναφορά στον μύθο του Μινώταυρου είχε γίνει στην ομιλία: «Η ευρωπαϊκή έννομη τάξη στον λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης», που εκφωνήθηκε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στις 30 Μαρτίου 2016.

7. Στις 30 Μαρτίου 2010, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε σε δημοπρασία 20ετών ομολόγων με στόχο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά άντλησε μόλις 390 εκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 6,5%. Ήταν η τελευταία έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

8. Ο Προκόπης Παυλόπουλος διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από τις 10 Μαρτίου 2004 έως τις 24 Αυγούστου 2007 και από τις 19 Σεπτεμβρίου 2007 έως τις 7 Οκτωβρίου 2009.

9. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν 919,9 χιλιάδες το 2003. Ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 εκατομμύριο το 2006 και έφτασαν το 1 εκατομμύριο 28,8 χιλιάδες το 2008 (το 2009 μειώθηκαν σε 1 εκατομμύριο 12 χιλιάδες). Επομένως, την περίοδο 2004-2008 αυξήθηκαν κατά 108,9 χιλιάδες (κατά 92,1 χιλιάδες την περίοδο 2004-2009).


10. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2003 οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 74,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

11. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2009 οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 116,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

12. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μέσος όρος των δημοσίων δαπανών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε το 2015 στο 47,4% του ΑΕΠ. Πρώτη ήταν η Φινλανδία με 58% του ΑΕΠ, δεύτερη η Γαλλία με 56,8% του ΑΕΠ, τρίτη η Δανία με 55,7% του ΑΕΠ και ακολουθούσε η Ελλάδα με 55,3% του ΑΕΠ.

13. Στις 12 Μαρτίου 2012 ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (private sector involvement, PSI) στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, με “κούρεμα” 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων.

14. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε το 2015 στο 176,9% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, στο 92,9% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και στο 86,8% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

15. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας διαμορφώθηκε το 2015 στο 132,7% του ΑΕΠ της. Για την ακρίβεια, η απόστασή του από το αντίστοιχο της Ελλάδας (176,9% του ΑΕΠ) ήταν 44,2 ποσοστιαίες μονάδες.

16. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τον Αύγουστο του 2016 οι εγγεγραμμένοι στον οργανισμό έφτασαν τους 973.586. Εξ αυτών, 896.562 αναζητούσαν εργασία και δεν μπορούσαν να βρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου