Η φωτογραφία μου
Master of Science in Economics, Athens University of Economics and Business.

Διαχρονικά, η αξιολόγηση της Ελλάδας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ολοκληρώνουμε σήμερα την περιπλάνησή μας στον τρόπο με τον οποίο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αξιολόγησε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας την τελευταία 15ετία.

Όπως επισημάναμε και στο δεύτερο κατά σειρά άρθρο μας για το θέμα αυτό, είναι αλήθεια ότι η θέση της Ελλάδας στη γενική κατάταξη των χωρών –αν και χρήσιμη για τη σύγκρισή μας με τον διεθνή περίγυρο– δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο μέτρο για την εξέλιξη της αξιολόγησής μας, δεδομένου ότι από χρονιά σε χρονιά ο αριθμός των υπό αξιολόγηση χωρών υφίστατο σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ενδεικτικά, οι χώρες που αξιολογούνταν ήταν από 59 το 2000 έως… 148 το 2013.

Μελετώντας πιο προσεκτικά τις συγκεκριμένες εκθέσεις ανταγωνιστικότητας, διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να καταφύγουμε στην επίδοση της ελληνικής οικονομίας (στην κλίμακα 1-7 που χρησιμοποιούν οι συντάκτες τους για όλες τις οικονομίες), βάσει της οποίας η χώρα μας πλασαριζόταν κάθε χρόνο στην εκάστοτε γενική κατάταξη.




Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα που προέκυψε από την έρευνά μας σε κάθε μία από τις εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από το 2000, η Ελλάδα, ανεξαρτήτως τι συνέβαινε σε άλλες χώρες:

–  Είχε την καλύτερη βαθμολογία της το 2003.

–  Τη χειρότερή της το 2012, την οποία διατήρησε και το 2013 και το 2014.

–  Μεγάλες επιδεινώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά το 2005 και το 2007.

–  Βαθμολογήθηκε πρώτη φορά με κάτω από 4 στα 7 το 2010.

–  Σήμερα εξακολουθεί να έχει χαμηλότερη βαθμολογία από εκείνη του 2009.

Η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα με το οποίο κλείναμε το προηγούμενο άρθρο μας πρέπει να αποτελέσει το ηθικό δίδαγμα για τους σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής.

Οι μισθοί και το ΑΕΠ οφείλουν να ακολουθούν την πορεία της ανταγωνιστικότητας.

Γιατί, όταν συμβαίνει το αντίθετο, με νομοθετικές παρεμβάσεις και ανεξέλεγκτο δανεισμό, είναι μοιραίο να επιστρέψουν, αργά ή γρήγορα, στα επίπεδα που εκείνη δικαιολογεί.

Διαφορετικά, είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο…

Εν ολίγοις, αν θέλουμε να βελτιωθεί το βιοτικό μας επίπεδο με τρόπο βιώσιμο, πρέπει να μας απασχολήσει πριν από οτιδήποτε άλλο ΠΩΣ θα βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας…


Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Economia.gr στις 19 Οκτωβρίου 2016:
http://www.economia.gr/el/article/entry/5836

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου